Wintercursus 2025 Deel 1

Woensdag 15 januari, 19u tot 22u, locatie boomkw. Houtmeyers.

De eerste cursus bestaat uit 2 delen. Wij beginnen met een presentatie door Dhr. Martin Vissers. Na een carrière buiten de planten, vind Martin als nog zijn grote passie in het veredelen van rozen. Wat eerst als hobby en kleinschalig begint, is nu Viva internationaal BVBA in Herselt. Het bedrijf is gespecialiseerd in het kruisigen en uit selecteren van rozen. Eerst zoekt men twee rozen waarvan men bepaalde eigenschappen met elkaar wil kruisen. Na bevruchting en zaad vorming, komt de eerste stap, het uitzaaien. Vervolgens een strenge selectie maken op de gewenste eigenschappen. Vooral de sterkste en gezondste planten zal men bewaren. Het is vaak een werk van enkele jaren, voordat een nieuwe verbeterde roos gevonden wordt. Maar Dhr. Martin Vissers heeft na heel wat jaren meerdere internationaal bekroonde rozen op zijn naam staan. Rosa ‘Minerva’® is waarschijnlijk de bekendste.

Maar er zijn er nog veel meer ‘Taxandria’® , ‘Sweet Blondie’®. Maar ook de verandering van klimaat zorgt voor uitdagingen. Sommige van zijn proefvelden staan te nat. Ook aantastingen door insecten zijn moeilijk te voorkomen. Zijn bedrijf beperkt zich tot de veredeling en zoektocht naar nieuwe rozen. De vermeerdering gebeurt door binnen- en buitenlandse boomkwekerijen, onder de vorm van ‘royalty’. Dit houdt in dat per gekweekte plant een bedrag gaat naar de veredelaar. Martin is van mening dat de mogelijkheden in gebruik van rozen bij aanplantingen nog niet voldoende benut worden. Vooral als bodembedekker in blokbeplanting, kunnen rozen in openbaar groen nog vaker gebruikt worden. Maar ook als klimroos, roos op stam, heesters grootbloemig of trosbloemen. Geurend van lente tot najaar, bijenplant, en dan in het najaar de mooie rozenbottels. De roos blijft de koningin van de tuin. De roos blijft ook nog steeds de passie van Dhr. Martin Vissers. Bedankt voor deze mooie presentatie Martin.


Deel 2 bestaat uit vijf verschillende praktijk oefeningen van vermeerderen van planten. Het gaat hier over de meest toegepaste manieren van vermeerderen op onze kwekerijen. In kleine groepjes, kan iedereen via een doorschuif systeem, kennis maken met het vermeerderen door;

  • Zaaien; Lucien Verschoren geeft uitleg en toont de waarschijnlijk meest natuurlijke manier van vermeerdering. Dit is een generatieve manier, mannelijk en vrouwelijk. Stuifmeel, op de stamper, zorgt voor bevruchting en vorming van zaad. Dit zaad verspreid zich, en zal onder de juiste omstandigheden kiemen, en uitgroeien tot een nieuwe plant. Het zelf bevruchten kwam eerder ook aan bod bij de veredeling van rozen. Hoe natuurlijk deze manier van vermeerdering ook mag zijn, zal het voor voldoende succes bij commerciële vermeerdering soms wat hulp vragen. Denk maar aan het uit zetten van hommels of bijen voor fruit productie. Of het stratificeren van hard zaad. Ook het juiste tijdstip en omstandigheden bij zaaien zijn erg bepalend.

  • Stekken; Dimitri De Swert geeft uitleg en toont de vermeerdering door stekken. Samen met zaaien is dit waarschijnlijk de meest toegepaste manier van vermeerderen binnen de boomkwekerij. Alleen spreken we hier over een vegetatieve manier of aseksuele. Géén bevruchting, maar een stuk van de moederplant wordt gebruikt. Alle eigenschappen van de moederplant blijven dus behouden. Dat is ook vaak de reden waarvoor men kiest om te stekken. De periode wanneer dit gebeurd maakt al een onderscheid in zomer- of winterstek. De hardheid van het stekhout, al dan niet verwijderen van blad. Een top stek, stekken met een hieltje, bladstek, het juiste stekmedium. De omstandigheden voor de stekken, bodemverwarming, afdekken met folie, hoge vochtigheid, deze zijn vaak heel verschillend afhankelijk van wat en wanneer men wil stekken.

  • Scheuren; Johan Stessens geeft uitleg en toont de vermeerdering door scheuren. Ook dit is een manier van vegetatieve vermeerdering. Alle eigenschappen van de moederplant blijven behouden. Men spreekt ook wel eens over het delen van planten. De moederplant wordt in twee of meerdere delen gescheurd, waarbij zowel de boven- als ondergrondse delen intact blijven. Gezonde ogen of twijgen boven de grond, en gezonde wortels onder de grond. Het insnoeien kan bevorderlijk zijn zowel aan het loof, als aan de wortels. Deze methode wordt vaak toegepast bij vaste planten en grassen. We zien dit minder bij heesters, maar soms kan het daar ook bij. Het doel kan zijn om verouderde planten in de tuin te verjongen, door scheuren in grotere klompen, en meteen terug in de tuin te planten. Maar ook scheuren in kleinere clusters, en onder ideale omstandigheden planten in een goed teelt medium. Vooral dus bij vaste planten en grassen, omdat stekken hier onmogelijk is.

  • Enten; Wouter van Eersel en Henk van Beek geven uitleg en tonen verschillende manieren van enten. Hier spreken we ook weer over vegetatieve vermeerdering. Dit doen we wanneer de plant in rust is (weinig/géén sapstroom). Dat kan in de winter, of in de zomer. Tijdens de zomer zal men eerder oculeren. Hierbij zal men enkel een oog (zonder hout), plaatsen in een T-insnijding onder de schors. Deze komt goed los in de zomer, omdat het cambium dan actief is. Enten met een twijg is ook mogelijk, maar dan zal men zelden op een afgeknipte onderstam enten. Vaak ent men dan zijdelings tegen de onderstam. In de winter gaat men uitsluitend enten, omdat de cambium laag dan meer vast zit tegen het hout. De onderstam wordt dan horizontaal afgeknipt. Met een scherp mes maken we in insnijding in de onderstam, en een aansnijding aan de griffel. Belangrijk is dat de wonden vlak en proper zijn. Maar vooral de cambium laag moet perfect aansluiten. Zorg voor zowel een gezonde goed gewortelde onderstam, en gezonde verhouten griffels. Ook een verwantschap tussen onderstam en griffel is noodzakelijk, er zijn wel enkele uitzonderingen. Men kiest vaak voor een wilde vorm van de plant die men wil enten. Er zijn heel wat manieren om te enten, plakenting, lipenting, spleetenting, driehoeks enting, … . Een ent in de winter gaan we beschermen met entwas, vooral tegen vocht. Aanbinden van de griffel tegen de onderstam gebeurt met een entrekje. Dit alles is verteerbaar, en zal dus natuurlijk verdwijnen. Wel rekening houden met wildopslag, van de onderstam, steeds verwijderen! Het komt ook voor dat er zelfs op latere leeftijd afstotingsverschijnselen optreden, en een boom sterft.

Dit waren de basis technieken van vermeerdering. Bij volgende cursus gaan we nog in op bijzondere methode zoals in-vitro en zaaien van sporen.

Dank aan de deelnemers, lesgevers en Houtmeyers voor de ontvangst.

Aankomende activiteiten

door boomtelersfederatie Noord-België 23 december 2024
Beste siertelers, leerkrachten en directie Sierteelt in Actie is een initiatief dat een actieve samenwerking stimuleert tussen tuinbouwscholen binnen het werkingsgebied van de Boomtelersfederatie Noord-België en de leden/boomkwekerijen van onze vereniging. We willen het leren in een schoolse omgeving uit breiden naar ervaringsgericht leren in een reële werkomgeving . Dit wordt gerealiseerd door middel van één of meerdere dagdelen waarin leerlingen klassikaal meewerken op een sierteeltbedrijf. De boomtelersfederatie Noord-België biedt een Whatsapp-platform aan waarop sierteeltbedrijven taken kunnen plaatsen waarbij zij klassikale hulp kunnen gebruiken. Leerkrachten van de betrokken tuinbouwscholen kunnen zich op hun beurt aanmelden voor deze taken, en met hun klas, of een beperkt aantal leerlingen, ondersteuning bieden. Zo wordt een win-winsituatie gecreëerd waarbij bedrijven extra hulp krijgen en zowel leerlingen als leerkrachten waardevolle praktijkervaring opdoen. Hoe werkt het? Aanmelden : zowel bedrijven als scholen maken hun belangstelling tot samenwerking kenbaar door zich in te schrijven voor “Sierteelt in actie”. Dit kan via volgende inschrijvingslink: klik en schrijf in Infomoment: Deelnemende sierteeltbedrijven en scholen worden uitgenodigd op een kort digitaal infomoment op maandag 13 januari , waarbij de werking, deelnemende sierteelt bedrijven en scholen worden toegelicht en vragen beantwoord. Start: na inschrijving worden deelnemende bedrijven en scholen toegang gegeven tot een Whatsapp groep die specifiek voor deze doeleinde gebruikt wordt. Bedrijven plaatsen een oproep: Sierteeltbedrijven die hulp kunnen gebruiken plaatsen een oproep met de taakomschrijving, de gewenste data en het maximum aantal personen dat nodig is voor deze taak. Scholen reageren op oproepen: Leerkrachten van tuinbouwscholen bekijken de oproepen en melden zich aan voor de taken die zij willen opnemen. Afstemming en planning: Bedrijven en scholen nemen contact op (in een één op één communicatie, dus niet meer via het platform) om de details en praktische zaken te bespreken. Uitvoering: Leerlingen werken op de afgesproken dagdelen mee op het sierteeltbedrijf, onder begeleiding van hun leerkracht en het bedrijf. Evaluatie: Na afloop evalueren beide partijen de samenwerking voor toekomstige verbeteringen. Doe mee! Wilt u als bedrijf bijdragen aan de praktijkervaring van toekomstige professionals in de sierteelt? Of wilt u als school uw leerlingen een unieke leerervaring bieden? Schrijf u dan nu in en word onderdeel van "Sierteelt in Actie"! https://forms.gle/uVBAF3xTfH7i8VvJ8 Voor meer info: Per mail: boomtelersfederatienb@gmail.com Per telefoon: Voorzitter Johan Stessens : 0499 54 67 98 Secretaris Marjan Denie: 0473 97 65 36
door boomtelersfederatie Noord-België 8 september 2024
Geachte boomkweker, medewerker, toeleverancier, leerkracht, Hierbij nodigen wij u graag uit op onze wintercursus “Vermeerdering en veredeling” Tijdens deze cursus, verspreid dagdelen, nemen we de vernieuwde vermeerderings- en veredelingstechnieken onder de loep die courant in de sierteelt worden gebruikt. Inschrijven kan via deze link Voor vragen kan u terecht bij Lucien Verschoren lucien.verschoren@telenet.be  Programma: 15 januari van 19u00 tot 22u00, HOUTMEYERS, Nieuwe baan 5 - 2430 Eindhout-Laakdal Theorie Presentatie door Dhr. Martin Vissers over de basisprincipes van rozenveredeling. Praktijk Onder begeleiding van ervaren telers oefenen de cursisten verschillende vermeerderingstechnieken zoals enten, stekken, scheuren en zaaien. Deelnemers leren de handelingen in de praktijk toe te passen en kunnen ervaringen uitwisselen. 22 januari van 19u00 tot 22u00, BETTER3FRUIT N.V. Steenweg36B - 3202 Rillaar Beter3fruit (Dhr. Nicolas Stevens) Presentatie over veredeling en vermeerdering van nieuwe fruitrassen: van selectiewerk en genetisch materiaal tot praktische aspecten van het opkweken. Praktijk in vitrocultuur locatie te Tielt-Winge Elke deelnemer zet zelf een weefselkweek op waarbij volgende aanbod komt: steriel werken, voorbereiden van medium en het inzetten van plantenmateriaal voor vermeerdering in vitro. 5 februari van 14u00 tot 16u00, BPK Klokkestraat 32 – 2570 Duffel Frank Van Houdt. Een rondleiding in hypermoderne, volautomatische serres onder leiding van Frank Van Houdt. De focus ligt op het gehele teeltproces van groenten en kruiden, met aandacht voor innovatieve klimaatbeheersing, geautomatiseerde irrigatiesystemen en duurzame teeltmethoden. 12 februari van 19u00 tot 22u00, HOUTMEYERS, Nieuwe baan 5 - 2430 Eindhout-Laakdal Dhr. Johan Van Huylenbroek Introductie BestSelect, recente vernieuwingen en toelichting rond beschermde cultivars. Dhr. Sven Bronckaers (Arboretum Genk) Presentatie over diverse projecten, met focus op het zaaien van varens en vermeerdering van moeilijk te telen soorten. Bespreken van de vragen, afronden van de cursus Praktisch Alle aanwezige cursisten krijgen de door hen vermeerderde planten mee naar huis Bijkomende informatie; bij lucien.verschoren@telenet.be of 0496/986.439 Deelnemen is gratis, ingeschreven cursisten verwittigen bij ziekte of verlet 2 dagen vooraf. Je kan inschrijven voor de gehele cursus of voor de aparte onderdelen. Inschrijven kan via bovenstaande link Met vriendelijke groet, De Boomtelersfederatie Noord-België
Share by: