Wintercursus 2025 Deel 3

Woensdag 5 februari, 14u tot 16u, BPK in Duffel.

BPK is al meer dan 50 jaar een vaste waarde in de Belgische tuinbouwsector. Dankzij de goede contacten van Lucien Verschoren konden wij hier een kijkje nemen achter de schermen. Dhr. Frank Van Houdt, actief als vertegenwoordiger binnen BPK, zorgde voor een perfecte rondleiding. Als kweker van jonge groenteplanten heeft dit bedrijf een jarenlange expertise opgebouwd. Sinds 2004 is continu geïnvesteerd in de vernieuwing van onze serres, met als resultaat een uiterst moderne infrastructuur. Ook vandaag blijven zij volop inzetten op innovatie zodat ze ook in de toekomst de partner bij uitstek zijn voor de professionele tuinbouwer en hobby kweker.

BPK werkt volgens een strikt hygiëneprotocol. In- en uitgaande goederen worden altijd volledig gedesinfecteerd om de kans op ziektes te minimaliseren. Tijdens het productieproces gelden strenge hygiëne- en ontsmettingsregels. Al de medewerkers dragen steeds bedrijfskledij die dagelijks gewisseld wordt. Ook wij als bezoekers worden enkel toegelaten na afspraak en mochten de serres alleen betreden met de nodige beschermkledij.

De oppervlaktes van de serres waren dan ook indrukwekkend. In aparte blokken van telkens 5 hectare vonden verschillende activiteiten plaats voor de vermeerdering van hun jongplanten. Het zaaien, wat volledig machinaal gebeurt. Het heel fijne zaad van tomaten, uitgeselecteerd, virusvrij en dus erg kostbaar. Maar ook zaaien van paprika, komkommer en andere vrucht planten. Dan ook het zaaien van bladgewassen, sla in veel soorten, selder en kolen. En dan nog kruiden in maar dan 40 soorten.

Hun productie is in eerst plaats bestemd voor de professionele tuinbouwers, binnen en buitenland. Die vaak op afspraak, met levering op exact gewenste tijdstippen, hun serres opplanten voor de productie van tomaten, paprika, enz… . Maar ook bladgroenten zoals sla, selder of kolen, die ook nog in volle grond geteeld worden.

Maar heel wat van hun jongplanten gaan ook via de detailhandel naar de consumenten. Dit dan onder de naam ‘Allegrow’. Ook online terug te vinden via www.allegrow.be .

Tijdens ons bezoek is het ent seizoen nog bezig. Na het machinaal sorteren worden de plantjes zorgvuldig geënt. Precisie en concentratie zijn hier zeker aan de orde! Waarom worden planten juist geënt?

Enten is een handeling waarbij we een specifiek ras met gewenste eigenschappen voor de teler (bovenstam) laten samengroeien met een ras dat groeikrachtig en ziekteresistent is (onderstam).

De bovenstam wordt afgesneden boven of onder de lobben en met een plastic verbindingsstuk op de onderstam geplaatst waarvan de zaadlobben verwijderd zijn. Zowel de boven- als onderstam worden onder een hoek van 45° afgesneden om een optimale vergroeiing te bereiken. Na enkele dagen in een gecontroleerde omgeving zal de wonde helen, het transport tussen boven- en onderstam terug hersteld worden en de plant volledig vergroeid zijn.

Opvallend bij dit bezoek is de netheid op dit bedrijf. Hoe al de werkzaamheden perfect op elkaar zijn afgestemd. Personeel blijkt ook hier een pijnpunt te zijn. Vooral het vinden van gemotiveerde mensen. Omdat men werkt van vroeg in de ochtend tot kort na de middag, hebben we de activiteiten niet live gezien. Dat heeft ook met veiligheid te maken. Het was heel bijzonder om dit alles van dichtbij te bekijken. Bedankt aan BPK, en Dhr. Frank Van Houdt voor de ontvangst en leerrijke rondleiding.

Aankomende activiteiten

door boomtelersfederatie Noord-België 23 december 2024
Beste siertelers, leerkrachten en directie Sierteelt in Actie is een initiatief dat een actieve samenwerking stimuleert tussen tuinbouwscholen binnen het werkingsgebied van de Boomtelersfederatie Noord-België en de leden/boomkwekerijen van onze vereniging. We willen het leren in een schoolse omgeving uit breiden naar ervaringsgericht leren in een reële werkomgeving . Dit wordt gerealiseerd door middel van één of meerdere dagdelen waarin leerlingen klassikaal meewerken op een sierteeltbedrijf. De boomtelersfederatie Noord-België biedt een Whatsapp-platform aan waarop sierteeltbedrijven taken kunnen plaatsen waarbij zij klassikale hulp kunnen gebruiken. Leerkrachten van de betrokken tuinbouwscholen kunnen zich op hun beurt aanmelden voor deze taken, en met hun klas, of een beperkt aantal leerlingen, ondersteuning bieden. Zo wordt een win-winsituatie gecreëerd waarbij bedrijven extra hulp krijgen en zowel leerlingen als leerkrachten waardevolle praktijkervaring opdoen. Hoe werkt het? Aanmelden : zowel bedrijven als scholen maken hun belangstelling tot samenwerking kenbaar door zich in te schrijven voor “Sierteelt in actie”. Dit kan via volgende inschrijvingslink: klik en schrijf in Infomoment: Deelnemende sierteeltbedrijven en scholen worden uitgenodigd op een kort digitaal infomoment op maandag 13 januari , waarbij de werking, deelnemende sierteelt bedrijven en scholen worden toegelicht en vragen beantwoord. Start: na inschrijving worden deelnemende bedrijven en scholen toegang gegeven tot een Whatsapp groep die specifiek voor deze doeleinde gebruikt wordt. Bedrijven plaatsen een oproep: Sierteeltbedrijven die hulp kunnen gebruiken plaatsen een oproep met de taakomschrijving, de gewenste data en het maximum aantal personen dat nodig is voor deze taak. Scholen reageren op oproepen: Leerkrachten van tuinbouwscholen bekijken de oproepen en melden zich aan voor de taken die zij willen opnemen. Afstemming en planning: Bedrijven en scholen nemen contact op (in een één op één communicatie, dus niet meer via het platform) om de details en praktische zaken te bespreken. Uitvoering: Leerlingen werken op de afgesproken dagdelen mee op het sierteeltbedrijf, onder begeleiding van hun leerkracht en het bedrijf. Evaluatie: Na afloop evalueren beide partijen de samenwerking voor toekomstige verbeteringen. Doe mee! Wilt u als bedrijf bijdragen aan de praktijkervaring van toekomstige professionals in de sierteelt? Of wilt u als school uw leerlingen een unieke leerervaring bieden? Schrijf u dan nu in en word onderdeel van "Sierteelt in Actie"! https://forms.gle/uVBAF3xTfH7i8VvJ8 Voor meer info: Per mail: boomtelersfederatienb@gmail.com Per telefoon: Voorzitter Johan Stessens : 0499 54 67 98 Secretaris Marjan Denie: 0473 97 65 36
door boomtelersfederatie Noord-België 8 september 2024
Geachte boomkweker, medewerker, toeleverancier, leerkracht, Hierbij nodigen wij u graag uit op onze wintercursus “Vermeerdering en veredeling” Tijdens deze cursus, verspreid dagdelen, nemen we de vernieuwde vermeerderings- en veredelingstechnieken onder de loep die courant in de sierteelt worden gebruikt. Inschrijven kan via deze link Voor vragen kan u terecht bij Lucien Verschoren lucien.verschoren@telenet.be  Programma: 15 januari van 19u00 tot 22u00, HOUTMEYERS, Nieuwe baan 5 - 2430 Eindhout-Laakdal Theorie Presentatie door Dhr. Martin Vissers over de basisprincipes van rozenveredeling. Praktijk Onder begeleiding van ervaren telers oefenen de cursisten verschillende vermeerderingstechnieken zoals enten, stekken, scheuren en zaaien. Deelnemers leren de handelingen in de praktijk toe te passen en kunnen ervaringen uitwisselen. 22 januari van 19u00 tot 22u00, BETTER3FRUIT N.V. Steenweg36B - 3202 Rillaar Beter3fruit (Dhr. Nicolas Stevens) Presentatie over veredeling en vermeerdering van nieuwe fruitrassen: van selectiewerk en genetisch materiaal tot praktische aspecten van het opkweken. Praktijk in vitrocultuur locatie te Tielt-Winge Elke deelnemer zet zelf een weefselkweek op waarbij volgende aanbod komt: steriel werken, voorbereiden van medium en het inzetten van plantenmateriaal voor vermeerdering in vitro. 5 februari van 14u00 tot 16u00, BPK Klokkestraat 32 – 2570 Duffel Frank Van Houdt. Een rondleiding in hypermoderne, volautomatische serres onder leiding van Frank Van Houdt. De focus ligt op het gehele teeltproces van groenten en kruiden, met aandacht voor innovatieve klimaatbeheersing, geautomatiseerde irrigatiesystemen en duurzame teeltmethoden. 12 februari van 19u00 tot 22u00, HOUTMEYERS, Nieuwe baan 5 - 2430 Eindhout-Laakdal Dhr. Johan Van Huylenbroek Introductie BestSelect, recente vernieuwingen en toelichting rond beschermde cultivars. Dhr. Sven Bronckaers (Arboretum Genk) Presentatie over diverse projecten, met focus op het zaaien van varens en vermeerdering van moeilijk te telen soorten. Bespreken van de vragen, afronden van de cursus Praktisch Alle aanwezige cursisten krijgen de door hen vermeerderde planten mee naar huis Bijkomende informatie; bij lucien.verschoren@telenet.be of 0496/986.439 Deelnemen is gratis, ingeschreven cursisten verwittigen bij ziekte of verlet 2 dagen vooraf. Je kan inschrijven voor de gehele cursus of voor de aparte onderdelen. Inschrijven kan via bovenstaande link Met vriendelijke groet, De Boomtelersfederatie Noord-België
Share by: